Posted on Hozzászólás most!

“De jó lett volna, ha ezt előbb tudom!”

tired mother with cute daughter resting on bed in cozy room

Sokszor hallom ezt szülőktől, amikor megismerkednek a Kapcsolódó Nevelés eszközeivel, és visszagondolnak azokra az időkre, amikor még nagyon sok helyzetben nem értették, hogy mi történik. Miért sír, amikor biztos nem éhes, elvileg minden oké. Miért borul ki olyan apróságokon, hogy eltört a túrórudi? Miért nem érti már meg, hogy nem szabad belenyúlni a konnektorba? Miért nem tud este elaludni, hiszen annyira fáradt már? És sokszor érezték magukat tehetetlennek. Csak ideig-óráig működő eszközeik voltak, és az egész nap a babával, totyogóval egy végeláthatatlan készenlét, és tojáshéjon táncolás volt. Én is így voltam. 🙂 Aztán választ kaptam minden kérdésemre, és működő eszközöket is.

És ami még fontosabb: az információ önmagában nem elég. Hallottam én már a sírás gyógyító erejéről amikor a középsőm volt kicsi, de megfelelő támogatás hiányában egyszerűen nem tudtam, hogyan kellene „sírni hagyni”, és bizonytalan voltam, hogy ez tényleg jó-e, nem teszek-e vele kárt.

Szóval az igazi sóhaj talán így hangzik: „De jó lett volna, ha kaptam volna elég támogatást.” Sajnos azt a szintű támogatást, amire igazán szükségünk lenne egy gyerek felneveléséhez, mai életkörülményeink között nagyon nehéz megkapni. A mi csoportjaink mégis óriási segítséget jelentenek abban, hogy ne érezzétek magatokat egyedül, hogy magabiztosabbak legyetek, és jó szülőnek érezzétek magatokat. És abban is, hogy el tudjátok kezdeni kiépíteni a saját támogató hálótokat.

Nézz körül a programok között, van, ahova kifejezetten babával várlak, de ha meg tudod oldani, nagyon ajánlom, hogy gyerekmentes programon vegyél részt. Ezen kívül szeretettel ajánlom a Kapcsolódó Klubot, ahol folyamatos támogatásban részesülhetsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük