Posted on Hozzászólás most!

Miért őrülnek meg a gyerekek, amikor telefonálunk?

Nyugis, napsütéses délután, a gyerekek éppen elkezdtek együtt építeni egy vonatpályát, szépen teljes együttműködésben építenek. Úgy döntünk, hogy kicsit leülünk a kanapéra melléjük, talán egy könyvet is kinyitunk. Ránkfér egy kis pihenés, majd mindjárt folytatjuk a házimunkát. Megcsörren a telefonunk, felvesszük, a gyerekek pedig szinte azonnal veszekedni kezdenek. Ismerős? Miért történik ez?

Én ezt már többször megéltem a másik oldalról is. Amikor a férjem hosszan telefonál, egészen elveszettnek tudom érezni magam. Valamelyik este feszülten értem haza, el akartam neki mesélni, mi bánt. Ő éppen telefonált, és még nagyon sokáig nem tette le. Régebben, amikor kicsik voltak a gyerekek, még azt is megcsináltam, hogy mutogattam neki, hogy tegye már le. Most már kibírom a feszültséget, de nehéz.

Ilyesmit élnek át a gyerekek is. Hirtelen nem vagy elérhető. Ott vagy, de mégsem. Amíg egy könyvet olvasol, vagy teregetsz, igazából elérhető vagy. Ha valami gondja van, azonnal abba tudod hagyni az olvasást, teregetést. Lehet nem annyira szívesen, de mégis félbeszakítjuk a teendőnket, és odafordulunk a gyerekhez. De amikor telefonálunk, akkor többnyire nem. Utáljuk, ha a gyerek félbeszakít, és ő ezt abban a pillanatban megérzi, amikor felvettük a telefont. És elkezdi felhívni magára a figyelmet. Nem tudatosan persze, nem direkt akarja széttrollkodni a beszélgetésünket. Csak elkezdi kényelmetlenül, nem biztonságban érezni magát, és ez különféle dolgokban nyilvánulhat meg: összeveszik a testvérével, nyúzni kezd valamivel, belénk csimpaszkodik, vagy feltétlen most akar mesélni, mutatni valamit.

Nekem a telefonálás a prototípusa annak a helyzetnek: fizikailag itt vagy, de mégsem kapcsolódsz hozzám, amikor szükségem lenne rád. Ez talán még rosszabb is, mint amikor a másik egyáltalán nincs is ott.

Ennek a jelenségnek a felismerése és megértése nekem a Kapcsolódó Nevelés megismerésével jött. És még sok más. Ha velem tartanál egy sok-sok felismeréssel járó felfedezőúton, szeretettel várlak 6 és 12 alkalmas csoportjaimba, és egyéb programjaimon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük